2013. június 22., szombat

BIOMATRACOK

Matrac Morzsák. És mi összecsipegettük őket. Egy megadott témakörben az összes fellelhető és valamire való információ egy blog bejegyzésben. Egy helyre, téma szerint és a teljesség igénye nélkül. A Matrac Morzsák matrac blog nem kíván új értéket, új tartalmat, új matracvásárlási tanácsokat vagy bármilyen új írásokat létrehozni. Viszont megpróbálja tematikailag rendszerezni azokat az internetes tartalmakat, amiket a különböző matracgyártók, matrac márkák, matrac forgalmazók, matrac üzletek, matrac webáruházak leírásaikban már létrehoztak, honlapjaikon, internetes oldalaikon, webáruházaikban már megjelentettek az adott témakörben. A Matrac Morzsák blog oldalt is a szükség hozta létre, az igény felismerése, hogy ha ma Magyarországon valaki például az emlékezőhab vagy a rugós matracokról szeretne információt gyűjteni, akkor számtalan matracos oldalt kell végigböngésznie ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű információ birtokába jusson. Mi összeszedegettük Önnek témakörök szerint, hogy mit írnak az ismert internetes oldalak, a meghatározó magyar matracgyártók és a különböző matrac szakkereskedések honlapjai a keresett témakörben. 

WIKIPEDIA
A biomatrac a matracok olyan fajtája, mely természetes alapanyagból készül mint például: kókusz, latex. A biomatrac kifejezés takarhatja csak kókuszból, csak latexből, illetve a kettő kombinációjából létrejött matracot. Leggyakrabban azért választják a biomatracot, mert az alapanyagok hypoallergének – nincsenek benne allergiát okozó anyagok – illetve nem engedik, hogy poratkák éljenek benne. Ezeket a biomatracokat lehet általános méretben, illetve egyedi méretben, egyedi szerkezetben kapni. Utóbbi azt jelenti, hogy a kókusz és latex vastagsága változó, egyedileg kialakított, mivel így a keménység is változik.

A kókuszmatrac olyan biomatrac, mely kókuszrostból készül. A kókuszrostot a pálmafákon termő kókuszdiók héjából készítik. A kókuszrost szálai cellulóz alapú anyagból vannak, így könnyű és rugalmas. Mikor táblákba foglalják, ezekből a rostokból pár centis rétegeket fektetnek egymásra és latexszal permetezik be őket. Így a véletlenszerűen elhelyezkedett szálak még ruganyosabbá válnak. Az így kialakított matracszerkezet moly-, baktérium- és poratka-álló.

A latexmatrac olyan biomatrac, mely a kaucsukfából származó gumitejből készül. Ezt a tejszerű anyagot úgy gyűjtik be, hogy a fát megvágják a kérgénél és a kiáramló tejet kis tálkákba gyűjtik. Ezután habosítják az anyagot és vulkanizálják – tehát egyfajta sütésen megy keresztül. A latexmatracokat különböző minták alapján készítik el, így gyakran légcellák kerülnek bele, melyek a matrac szellőzését segítik elő. Ez az anyag hypoallergén, tehát nincs benne allergiát okozó anyag. Forrás:  http://hu.wikipedia.org/wiki/Biomatrac


MATRACGURU
Sajnos semmi nem az, ami... Minden biomatrac vagy bio matrac, bio latex matrac, natúrlatex, és bio latex alapanyagnak titulált biomatrac zömében egy vegyipari alapanyagból áll: butadién. És ebben a részben ez lesz a varázsszó...
Azt hiszem, hogy a klasszikus biomatrac gyártók idáig sem szerettek kifejezetten, a kókuszról megfogalmazott "ipari hulladék-élelmiszeripari melléktermék" cikkem sem enyhített ezen a tényen és nagyon valószínű, hogy a szintetikus latex matracokról készülő szösszenet sem fog ezen jelentősen segíteni. Ennek a blognak márpedig a korrekt tájékoztatás lenne a célja, így elkerülhetetlen, hogy megszellőztessük egy kicsit a latex matracok nem természetes összetevőjének hátterét.

A gyakorlatban 100% kaucsuk alapú latex nincsen. Még ha nem is használunk mesterséges latexet a készítésnél, akkor is elkerülhetetlenek az olyan adalékanyagok, mint a szappan, kén, stabilizálószerek, antioxidánsok, öregedésgátlók, szilikon leválasztószerek, stb...
1932-2012: 80 éves a latex matrac
Az esetek túlnyomó részében háromféle latex matracot találunk a magyar kínálatban:

MESTERSÉGES LATEX. Pontos piaci információk, adatok, statisztikák nem állnak ugyan rendelkezésre, mégis a piaci ismeretemből úgy gondolom, hogy ezek a termékek teszik ki a hazai latexmatrac kínálat túlnyomó részét. Ezeknek a termékeknek a legtávolabbi köszönőviszonya sincsen a természetességgel, kicsit lejjebb majd megvizsgáljuk a mesterséges latex alapanyagát is, a BUTADIÉN-t.

KEVERT LATEX, ami annyit jelent, hogy bár valamennyi természetes kaucsuk alapú latexet ugyan tartalmaz az alapanyag, a jelentős részét azonban mesterséges, szintetikus latex teszi ki. A világ legjobb minőségét előállító vállalat az elmúlt 80 évben kikísérletezett legjobb keverési aránya a 60-40% volt, ami 60% szintetikus latexet és 40% kaucsuk latexet jelentett.

NATÚRLATEX. Hát igen. De szép is volna, de sajnos nem az. A 100% natúrlatex sajnos több sebből is vérzik: 1., zömök, fajsúlyban nagyon nehéz 2., nem formastabil, tehát összeeshet 3., légáteresztő képessége még a kevert letexnél is rosszabb 4., korlátozott a rendelkezésre álló mennyiség.
Ezeknek fényében nem marad más a biomatracgyártók fegyverarzenáljában -csak a megtévesztés, illetve inkább a bölcs hallgatás. Ez lehet, hogy jóhiszemű -mindenki eldöntheti magában. Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban? Egyszerű, íme egy elképzelt egy párbeszéd:
-Jó napot, biomatracot keresnék
-tessék például itt ez a latex biomatrac
-a latex az természetes anyag ugye?
-az összes biomatracunk 100% latex alapanyagból áll
Nem minden bio, ami fénylik...
Nem hazudtunk, nem vezettünk félre -valahogy azonban mégsem igaz!

FONTOS! A 100% natúrlatex és a 100% latex az nem ugyanaz, tekintettel, hogy a 100% latex matrac egyáltalán nem biztos, hogy egy gramm természetes, kaucsuk alapú latexet is tartalmaz!

"Bio: összetett szavakban az utótag életfolyamatokkal való kapcsolatát jelöli."
Ami a természetben előfordul, arra nyugodtan mondhatnánk azt, hogy bio, a legtöbb esetben ez nem is félrevezetés lenne, egyszerűen csak megtévesztő. Nézzük csak példaként a benzint. A szerves fosszíliákból alakul nyomás hatására kőolajjá, ennek finomított változata lesz a benzin. Szerves? Igen? Bio? Igen, mivel alapvetően organikus. 

Egészséges?
Egy ilyen anyag lesz a mesterséges, szintetikus latex legfőbb alkotóeleme: a butadién. Nem állítom, hogy mérgező, azt sem, hogy rákkeltő vagy egészségtelen. Nem állítom. Viszont azt sem állíthatom, hogy bio. Vagy amennyiben az, úgy a benzin is az, a hideghab is az, és a PVC is... De mis is ez a butadién?

A TITKOS FEGYVER:  BUTADIÉN
Már első hallásra is egy virágos zöld rét jut az ember eszébe mezítláb szaladgáló gyerekekkel, pillangók kergetőznek a pitypangok felett és tücsöknyájak szökkengetnek körülöttünk a július végi langyos fél-alkonyatban...
Mielőtt bárki elfogultsággal vádolna, ki kell jelentenem, hogy az alábbi definíciókat hiteles oldalakról gyűjtöttem, amennyiben az oldalak tartalma nem egyezik meg a valósággal, úgy természetesen az idézetek sem. A források minden esetben megjelölésre kerültek.

Nagyon sok esetben az eredeti alapanyagok tulajdonságai fizikai és kémiai behatásokra megváltoznak, így több esetben is megállapítható, hogy az eredetileg mérgező és rákkeltő alapanyag majd a feldolgozás során elveszíti ezen tulajdonságait. Reméljük.

A butadién vegyi képlete: tulajdonképpen csak szén és hidrogén
Színtelen, jellegzetes szagú, tűzveszélyes, mérgező gáz. Rendszerint cseppfolyósítva szállítják.
Fizikai adatok: olvadáspontja: -109°C, forráspontja: -4°C
Más elnevezés: buta-1,3-dién
Előfordulása a természetben: -
Előállítása: a kőolajfeldolgozás során állítják elő butánból, katalitikus dehidrogénezéssel


Reakciói:
- katalitikus hidrogénezés - halogénaddíció (reakció klórral, brómmal)
- hidrogén-halogenidek (pl. hidrogén-klorid, hidrogén-bromid) és analóg vegyületek (pl. hidrogén-cianid, víz) addíciója
- polimerizáció
- oxigénnel reagálva elég
Felhasználása: polibutadién (műkaucsuk, műgumi) előállítására
Veszélyessége: Tűz- és robbanásveszélyes, mérgező gáz. Rákkeltő hatású lehet.
Forrás: kemiakonyv.hu


A butadién főként műkaucsuk gyártására használják fel, emellett a kloroprént is butadiénből állítják elő, ez a vegyület szintén műkaucsuk gyártására szolgál. Az adiponitril (fontos műanyagipari alapanyag) gyártása is butadiénből indul ki.  (Az adiponitril megkönnyíti a nejlontermékek, festékek, gyógyszerek és növényvédő szerek előállítását (forrás: kockazatos.hu))

Főként a kőolajban található szénhidrogénekből állítják elő krakkolással. Előállítására más módszerek is léteznek. Például a Lebegyev-féle eljárás szerint etanolból állítják elő. Ezt katalizátor jelenlétében magas hőmérsékletre hevítik, ekkor hidrogén- és vízvesztéssel butadiénné alakul.
Forrás: Wikipédia


Kicsit bio?
Azt hiszem nem lehet valami kicsit bio. Olyan ez, mint a terhesség vagy a szüzesség:  nem lehetünk kicsit szüzek vagy csak egy kicsit terhesek...
A kloroprén a butadién klórszármazéka, különféle műkaucsukok kiinduló anyaga. A butadién vagy pontosabban 1,3-butadién egy szerves vegyület, a legegyszerűbb nyílt láncú konjugált dién. A butadién könnyen polimerizálódik. A polimerizációját különböző katalizátorok segítik elő. Ekkor egy, a kaucsukhoz hasonló tulajdonságú termék keletkezik.
Ettől természetesen még a késztermék lehet jó, kényelmes, egészséges, károsanyag-mentes. A késztermék majd még 1000 dolog lehet: formakövető, rugalmas, formastabil, hosszú élettartamú, stb...


Egy dolog viszont nem: BIO

Vagy ha éppen annak szeretnénk hinni, akkor talán még az is lehet, végül is ha már magunknak sem tudunk hazudni, akkor kinek hazudjunk... Forrás: http://www.matracguru.hu/tanacsok/biomatrac_latex_butadien


MATRAC VÁSÁRLÁS(webáruház)
Az úgynevezett biomatracok igen népszerűek hazánkban. Egy biomatrac jellemzően latex vagy latex kókusz összetételűek, viszont napjainkban már több helyen is találunk a hagyományos kókuszréteg mellett latex hideghab és latex memóriahabos összetételű matracokat is. A biomatracok legfontosabb jellemzői, hogy a feszességet adó réteg a hagyományos kókusz alapanyagból préselt natúr vagy latexált lemez, amely légáteresztő, antiallergén tulajdonságú. Forrás:https://www.matracvasarlas.hu/tanacsok/biomatracok

BIOTEXTIMA
A nyugtalan és a nyugodt éjszakák között csak egy matracnyi a különbség!
A jól megválasztott matrac a nyugodt és egészséges alvás garanciája. Elhiheti nekünk, hiszen az elmúlt 17 évben több ezer vásárlónk éjszakai pihenését tettük komfortosabbá!
Hogyan? Először is kerüljük a tucatmegoldásokat, mert tapasztalataink és klinikai tesztjeink is azt bizonyítják, hogy minden ember személyre szabott matrac megoldásokat igényel. Éppen ezért a matrac fejlesztés- és gyártás során 20 különféle szempontot veszünk figyelembe. Emellett természetesen az alapanyagokra is különös hangsúlyt helyezünk: kerüljük a kompromisszumokat, mert tudjuk, a minőség magasabb használati értéket és hosszabb élettartamot biztosít.

Bizonyára Önnek is gondot okoz, hogy a hatalmas kínálatból kiválassza azt a matracot, amely valódi pihentető éjszakákat biztosít. Levesszük válláról a terhet! Matrac választónk segítségével 1 perc alatt megtudhatja, melyek azok a matracok amelyeket érdemes kipróbálnia márkaboltjainkban.


Milyen az ideális matrac?

Kiváló minőségű. Igényre és személyre szabott. Kényelmes és komfortos. No és persze egészséges! Éppen ezért a megfelelő alapanyagok kiválasztásától a megfelelő rétegvastagságok és rétegsorrendek meghatározásán át a matracgyártás legvégső mozzanatáig mindig az emberi test anatómiai jellemzőiből és szükségleteiből indulunk ki.

Azt, hogy puha vagy nagyobb keménységű matrac az ideális-e az Ön számára, az alvási közbeni testhelyzet, a testsúly, illetve az egészségügyi állapot együttesen határozzák meg.


Matrac fajták keménység szerint

    Puha matrac: a magas latextartalmú, vagy éppen csak latexból álló, puha matrac elsősorban az oldaltfekvő testhelyzetben alvók, illetve bizonyos esetekben a derékfájdalommal küszködők számára ajánlott. Ugyanis oldaltfekvő testhelyzet esetén a test különböző részein nyomáspontok keletkezhetnek, ahol lassul a vérkeringés, zsibbadás lép fel, ami sokszor alvászavarokhoz, gyakori alakváltoztatáshoz, nyugtalan éjszakákhoz vezethet. A megfelelő puhaságú matrac ezzel szemben nem akadályozza a vérkeringést, besüpped a megfelelő pontokon, azaz nyugodt éjszakai pihenést biztosít.

    Középkemény matrac: a középkemény matrac fekvőfelülete szintén puha, de magrészét a gerinc megtámasztásáért felelős kókusz vagy ErgoCell hab alkotja. A középkemény matracok ideálisak minden alvási testhelyzetben, hiszen a gerinccsigolyák és a mellettük futó izomzat is ellazult állapotba kerül, ezzel biztosítva a pihentető alvást és regenerálódást.

    Kemény matrac: elsősorban a hason, illetve háton alvók, illetve bizonyos esetekben a gerinc- vagy derékfájdalmakkal küszködők számára javasolt. A kemény matrac felszínébe az alvó test nem süpped bele, így a matrac egészséges és stabil tartást biztosít a gerincoszlopnak. Fontos, hogy a túlzottan kemény matrac oldaltfekvő testhelyzetben már nyomhatja az izületeket, ezért ilyen típusú matrac választása előtt mindig kérje ki szakembereink tanácsát. Forrás: http://matrac.bio-textima.hu/


GIGAMATRAC
A Gigamatrac Factory&Outlet Budapest legnagyobb matrac és ágykeret üzletében különleges figyelmet fordítunk a biomatracok vásárlóira is. A latex hab kókusz összeállítású biomatracok neves gyártók választékában is megtalálhatók. A biomatracok különleges alapanyagaik és kialakításuk miatt általában kemény feszes alátámasztást biztosítanak. A matrac tartóelemét biztosító kókusz alapanyag rugalmas, légáteresztő és természetes anyag. A biomatracok rendkívül népszerűek bizonyos vásárlói réteg között. A matracok huzatanyaga különleges, kiváló légáteresztést biztosítanak. A biomatracok tartósak, általában kétoldalas matracok különböző kényelmi és párnázó réteggel mind a két oldalán. A biomatracok készülhetnek latex kókusz összeállításban de egyes matractípusokban megtalálható a hab illetve hideghab összetevő is. A biomatracok mindenki számára ajánlhatók akik szeretik a természetes alapanyagok kombinációit, a kiváló légáteresztésű feszes kemény matracokat. A biomatracok elkészíthetők gyakorlatilag minden méretben és gyakran a párnázó réteg is változtatható biomatrac, latexmatrac, latex kókusz matrac, kókuszmatrac, kókusz-latex matracok A biomatrac jellemzően természetes vagy természetközeli alapanyagokból áll, mint a latex, latexált kókusz, kókusz, afrik és a gyapjú. A természetes biomatracok -amennyiben azok- egészségesebbek és kevesebb az emberi szervezetre káros anyagot tartalmaznak. Forrás: http://www.gigamatrac.hu/termekeink/biomatracok.html

MATRACÁSZ 
A latex és kókusz összetételű matrac, avagy biomatrac a test számára egyaránt biztosítja a pont-rugalmas felületet és a megfelelő keménységet, melynek következtében megfelelő alátámasztást kap gerincünk. A 7 ortopéd zónával ellátott latexmag és kókuszlapok arányainak változtatásával rengeteg keménységi fokozat kialakítható. Létezik kifejezetten kémény, illetve lágyabb felületű változat is. A keményebb biomatrac leginkább a nagyobb testtömeggel rendelkező személynél és/vagy hason-háton fekvőknél fejti ki jótékony hatását. http://matracasz.hu/matrac-agybetet-latexkokusz-biomatrac-c-1_22.html

ÁGYAK HÁZA
A bio matrac legfőbb összetevője  - a legnemesebb matrac alapanyag - a latex. Latexált kókusz rétegekkel keverve különböző keménységű matracokat kapunk. Mindkét összetevő alapja természetes anyag. A latexé a kaucsukfa kivont nedve: egy tejszerű, folyékony anyag, amit szintetikus anyaggal kevernek. Teljesen "bio" latex nem létezik, mert elfolyna.
A kókusz réteg: a kókusz fa kérge feldolgozva, latexszel rugalmassá téve.
Forrás: http://www.agyakhaza.hu/biomatrac

KOKOFLEX 
A biomatracok alapanyagai latexált kókuszrost: a kókuszdiót körülölelő külső burokból készül. Hetekig tartó tengervízben történő áztatással feloldjuk a rostok között lévő kötőanyagot.Szárítás, tömörítés után gumitejjel (latex) vulkanizáljuk, ezáltal a matracgyártáshoz megfelelő sűrűségű és flexibilitású táblát kapunk.
Tulajdonságai:

    stabil, flexibilis alátámasztást ad,
    a rostok között hatékonyan szellőzik,
    poratka mentes,
    allergén anyagoknak ellenáll.

latex: a gumifa nedvéből készül. Különlegesen jól felveszi az emberi test alakját, pontrugalmas. (a szivacscsal ellentétben csak ott sűllyed ahol terhelik) Tulajdonságai:

    alakfelvevő,
    a perforálásnak köszönhetően kiválóan szellőzik,
    poratka mentes,
    allergén anyagoknak ellenáll.

gyapjú: természet remekműve. Télen melegít, nyáron hűsít. A tökéletes alvásklíma kialakítója.

pamut: remek nedvszívó képességekkel rendelkezik ezáltal segíti a matrac szellőzését.

lószőr: már dédanyáink is használták matrackészítésre. Egyedülálló nedvesség-elvezető képességgel rendelkezik. Izzadásra hajlamosaknak ajánljuk.

Matracaink huzatát nagytisztaságű pamutból varrjuk, téli-nyári ill. mosható töltettel készítjük. A huzat zippzáros és levehető.

Prémium minőségű biomatracaink egyedülálló jellemzője az ALOE VERA kivonattal átitatott SANIcareŽ kikészítésű matrachuzat. Forrás: http://www.matrac-center.hu/biomatrac-alapanyagok/


MATRACEXPO
Biomatrac vagy naturmatrac természetes alapanyagokból készül. Ilyen anyagok a latex vagy gumilatex. Kókusz vagy kókuszrost, lenvászon. http://www.matracexpo.hu/matracok/natur-matracok/

MATRACCITY
A biomatrac testhez igazodik, alvás közben a hátgerincet természetes állapotában tartja. Stabil alátámasztást ad a test minden pontján, engedi a váll és a csípő besüllyedését, oldalfekvéskor a hátgerinc tehermentesítését biztosítja, így pihenés közben védelmet nyújt a gerincnek.

A biomatrac szerkezeténél fogva enyhíti a napi megfeszített munka okozta fáradtságérzetet, elősegíti a mindennapi regenerálódást, kipihent ébredést.

Kizárólag természetes alapanyagokkal - tökéletes alvásklíma

Latexált kókuszrost - keménység, stabilitás, átszellőző rostszerkezet
Naturlatex - komfortosság, rugalmasság, kényelem, szellőzőjáratok

Minden matrac téli-nyári fekvőfelülettel készül
A természetes alapanyagok szerkezeti tulajdonságai biztosítják a matrac állandó szellőzését és a tökéletes alvásklímát

Gyapjú - téli oldal - nedvesség (izzadtság) felvétele, elpárologtatása, fekvőréteg szellőzése, a klimatizált hőérzet biztosítása
Pamut - nyári oldal - izzadtság elvezetése, fekvőréteg szellőzése, hűvösség-érzet biztosítása Forrás: http://www.matraccity.hu/


MATRAC.BIZ
A biomatrac meghatározása nem teljesen egyértelmű, elég sokféleképpen értelmezik ezt a kifejezést. Leggyakrabban arra a matracra mondják, hogy biomatrac, ami természetes alapanyagokból készül, általában latexből vagy kókuszrostból, vagy a kettő keverékéből állítják elő.

Amikor latex vagy kókusz matracról beszélünk, egyrészt joggal mondhatjuk, hogy biomatrac a meghatározása, hiszen valóban természetes alapanyagok alkotják, ellenben azt nem mindenki tudja, hogy ehhez nagymértékben van hozzáadott mesterségesen előállított anyag, hiszen önmagában a természetes anyagok nem lennének alkalmasak biomatrac előállítására.

Biomatrac egy más értelmezésben

Vannak forgalmazók és felhasználók egyaránt, akik biomatrac kifejezéssel illetik mindazokat a matrac termékeket, amik antibakteriálisak és antiallergének.

Bizonyos értelemben ez a kifejezés is helytálló, hiszen ezek a matracok oly módon vannak kiképezve alapanyag szempontjából, hogy a házi poratka ne legyen képes megtelepedni a belsejében. Az is fontos dolog, hogy a beszivárgó folyadék képes elpárologni, valamint nincs lehetőség a matracok belsejében a gombásodásra. Ebből látható, hogy van olyan biomatrac, ami nem feltétlenül azt takarja, hogy a matrac belseje természetes alapanyagokból készül, sokkal inkább azt, hogy egészséges környezetet biztosít a felhasználó számára. Forrás: http://matrac.biz/biomatrac/



MATRAC.ORG
Manapság mindannyian törekszünk a természetes dolgokra, ez amolyan visszanyúlás a természetbe. Ebből adódóan megjelent a piacon a biomatrac. Nagyon sokan azt gondolják, hogy a biomatrac 100%-ig természetes alapanyagból készül, pedig ez nem így van, ez a megoldás nem lehetséges.

A biomatrac általános alapanyaga a kókuszrost és a latex, vagyis a kaucsuk. Ezek kombinációiból készül a biomatrac a lehető legkevesebb szintetikus anyag hozzáadásával.

Antiallergén biomatrac

Az allergia elleni gyógymódok napjainkban reneszánszukat élik, hiszen szinte nincs élő ember, aki nem allergiás valamire. Ez a jelenség többnyire immunrendszerünk romlásának köszönhető, melyhez igen sok köze van az egyre romló környezeti tényezőknek.

Abban azonban minden szakorvos egyetért, hogy a legjobb gyógymód, ha van rá lehetőség, akkor az allergizáló anyag elkerülése, hiszen így megelőzhetők a tünetek bármilyen gyógyszer szervezetbe juttatása nélkül.

Nagyon sok ember allergiás a házi poratkára, jobban mondva annak ürülékére, rengetegen nem is tudnak róla, hogy allergiásak, hiszen a tünetek nem minden embernél azonos erősségűek. Pontosan ezért nagyon sok módszer született már arra vonatkozólag, hogy a poratkát képesek legyünk kilakoltatni otthonunkból, valamint megakadályozni, hogy kellemes életteret találjanak ágyunkban.

Az immunrendszer karbantartásának érdekében azok számára is érdemes atka nélkül élni, akik nem allergiásak, hiszen a terhelés hatására bármikor kialakulhat az allergia, ezért jobb azt megelőzni.

Nem szükséges azt kutatni, hogy milyen takarítógépekkel lehetséges eltávolítani a poratkát, ha eleve olyan biomatrac kerül beszerzésre, ami atkamentes, valamint lehetetlen, hogy megtelepedjen rajta és benne.

Az sem utolsó szempont, hogy a biomatrac antibakteriális, ami lehetetlenné teszi a matrac belsejében kialakuló gombásodást. Érdemes ezt figyelembe venni, főként olyan felhasználók számára, akiknek gyengébb az immunrendszerük az átlagosnál, például idős betegek vagy kisgyermekek tekintetében.

Miből készül a biomatrac

Amikor biomatrac és annak alapanyaga kerül szóba, a legtöbb ember a kókuszra és a latexre asszociál, és ezt helyesen is teszi, hiszen ezek a leggyakoribb anyagok.

A kókuszrost az a része a kókuszdiónak, ami a külső részén található. Miután megfelelő kezelésben részesül a kókuszrost, hozzáadásra kerül valamilyen mértékben latex, így lesz megfelelő a kókuszrost rugalmassága ahhoz, hogy megfelelő biomatrac alapanyaggá váljon.

A latex, közismertebb nevén a kaucsuk, a gumifa nedvéből készül. Természetesen, mesterségesen előállított műgumi kerül hozzáadásra, hiszen önmagában a száz százalékos tisztaságú latex nem megfelelő biomatrac gyártására.

A biomatrac felszíne főként attól függ, hogy hány oldalas a matrac. Abban az esetben, ha rendelkezik téli és nyári oldallal, akkor a matrac felületén megtalálható a gyapjú, a lószőr és a pamut is. Itt nem feltétlenül szükséges műszál hozzáadása, hiszen ezek önmagukban is képesek ellátni funkciójukat.

Ezek az anyagok mind nagyon jó szellőzéssel rendelkeznek, ami nem csak higiéniai okokból, de a matrac élettartamának szempontjából is igen fontos. Amikor egy matrac nem szellőzik megfelelően, akkor a folyadék beszivárog a belsejébe, ott megreked, és tönkreteszi a matrac alapanyagát, valamint esélyt ad a gombásodásra és az atkák megtelepedésére. Éppen ezért nagyon fontos jó szellőző képességű anyagokból előállítani a matracot, elsősorban ezt jelzi a biomatrac kifejezés.

A biomatrac tisztasága

A biomatrac pontosan annyira tiszta természetes alapanyagok tekintetében, amennyire az lehetséges. Sajnos jelenleg nincs olyan természetes alapanyag, mely szintetikus adalék hozzáadása nélkül alkalmas lenne biomatrac előállítására, ezért ezzel kell megelégednünk, ami rendelkezésünkre áll.

A biomatrac annál tisztább, minél több természetes összetevőt tartalmaz, ám ez a százalékos arány a legjobb esetben is 60-70%-ot jelent. Ennél nagyobb arányra nincs lehetőség, mivel az már alkalmatlan lenne a biomatrac előállítására.

A biomatrac, bármennyire is nem száz százalékosan természetes, a legjobb megoldást nyújtja atkák és allergia, valamint gombák tekintetében, hiszen ezt a funkciójukat maradéktalanul ellátják.

A biomatrac jelenti a leghigiénikusabb, legtermészetesebb, és leginkább antiallergén matrac megoldást, ami jelenleg létezik és hozzáférhető. Forrás: http://www.matrac.org/biomatrac



 MATRACOS.HU

A tudatosan természetes matrac alapanyagot előnyben részesítők számára kifejlesztett ágybetét típus. A termékváltozatok száma hatalmas, így könnyen rábukkanhat bárki a számára ideális összetételű matracra. Alapvetően a kókusz biztosítja a szükséges támasztást, a latex pedig a kényelemért felel. Forrás: http://www.matracos.hu/matracok/biomatracok


MATRACDEPO:HU
Latexből és kókuszból készült biomatrac, kemény fekvést biztosító kiváló minőségű ágybetét. A kókusz a gerinc megtartásáért, a latex a maximális kényelemért felelős. 5 ortopéd zónás matrac, mely pontelasztikus, felfekvésmentes és a test minden négyzetcentiméterét alátámasztja. Az általunk forgalmazott latex csúcsminőségű és természetes kaucsukot tartalmaz. Ideális minden testhelyzetben való alváshoz. Az ágybetét élettartama hosszú, nem deformálódik.

Aloe Vera huzat – a természet ereje
Aloe Vera kivonatos, 48% pamutot, 30% poliamidot, 22% poliésztert tartalmazó kárpitanyagból készült huzat. A kárpitanyag mindkét oldalon steppelt 400 g/m² tömegű vatelinnel rendelkezik. A kiváló tulajdonságú huzat nyugtatja és ápolja a bőrt, rugalmasságot kölcsönözve annak, továbbá hidratáló, regeneráló hatású, serkenti a vérellátást, és nem utolsó sorban antibakteriális. Az anyagoknál alkalmazott Aloe Vera matrachuzat rendkívüli gyógyhatással bír. A cipzárnak köszönhetően a huzat levehető és 60C°-os vízben mosható. Forrás: http://matracdepo.hu/tahiti-letex-kokusz-biomatrac

SICULUS BÚTOR
A biomatrac elnevezés nem csak arra utal, hogy milyen tisztaságúak az alapanyagok. Az igazi biomatrac gerincproblémák esetén is sokat segít a javulásban. Gerinc és izület támasztó-védő kialakításának köszönhetően a biomatrac még gerinc műtéten átesett embereknek is egy új pihenési minőséget biztosíthat.

A biomatrac készülhet latexből, vagy kókuszból, de a biomatrac kifejezés takarhatja a két anyag kombinációjával létrejött matracot is.
A biomatrac gyártásánál használt latex a kaucsukfa nedvéből kerül  előállításra, habosítás útján. A biomatrac legfontosabb jellemzője a pontelasztikusság, ami azt jelenti, hogy ahol az anyagot terhelés éri, csak abban a pontban süllyed meg, ezáltal a biomatrac képes a test minden egyedi négyzetméterét alátámasztani.A biomatracok gyártásánál használt másik anyag a kókusz, mely a kókuszdiót védő rostokból készül.

Leggyakrabban azért kerül kiválasztásra a biomatrac, mert az alapanyagok hypoallergének, vagyis nincsenek benne allergiát okozó anyagok. A biomatrac készítésében használt anyagok nem engedik, hogy poratkák telepedjenek meg benne.

A bio matracok használata hozzájárulhat az allergiás és asztmás tünetek háttérbe szorításához is! A biomatrac készülhet általános és egyedi méretben egyaránt.

A biomatrac belső szerkezetét tekintve is lehet többféle, attól függően, hogy miként változik a latex és a kókusz vastagsága. E két anyag vastagságának változtatásával, a biomatrac keménysége is változik! Forrás: http://www.matrac-uzlet.hu/biomatrac


MATRACORSZÁG
Bizonyára Ön is észrevette, hogy a világ amelyben élünk felgyorsult és nap mint nap kihívások elé állít bennünket testileg és lelkileg egyaránt. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy szervezetünk  képes legyen a megújulásra, regenerálódásra. A Matracország  Kft és a Sleep well kókuszmatrac gyártója  éppen ezért kidolgozott egy egyedi gyógymatrac kollekciót amelynek  matracai biztosítják a pihentető nyugodt alvást az éjszaka során. A legjobb tudásunk szerint igyekeztünk olyan kókusz és latex matrac kollekciót kialakítani amely megfelel az eltérő vásárlói igényeknek. Új fejlesztésű alapanyag természetes kaucsuk és nagy sűrűségű komforthab kombinációja. Több előnye van a hagyományos alapanyagokkal szemben. Az ergo latex matrac legnagyobb előnye a rendkívüli légáteresztés. A latex matracokhoz hasonlóan ez a típus vertikális perforációval rendelkezik amely biztosítja a zónánkénti keménységet és a maximális légáramlást, a hosszú élettartamot, a jobb rugalmasságot és a nagyobb keménységet. Az ortopédiai zónának köszönhetően a gerincnek jobb az alátámasztása. A latex ágybetét tökéletesen hangtalan nagyon rugalmas és optimális kényelmet garantál. A latex rendkívüli nyúlásnak tehető ki anélkül, hogy az eredeti  formája és tulajdonsága károsodna. A latex fizikai szerkezete és kémiai összetétele olyan  tulajdonságokat kölcsönöz neki amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy  a használója egészségét megóvja. A sleep well latex ágymatrac több millió nyitott sejtből áll és elősegíti a kifogástalan légáramlást nem tartja vissza a nedvességet és ezáltal gondoskodik a kifogástalan higiéniáról. A latex semmiféle veszélyt nem jelent az ember egészségére és környezetére. A sleep well latex hab kiváló  tulajdonságai  legjobban egy megfelelő  gőzölt bükkfa  ágyrács együttes  használatával nyilvánulnak meg.
A kókuszmatracok egészségesek mert nincs bennük a földsugárzást felerősítő fémrugó természetesek mert természetes alapanyagból állnak pl ( latex ), kényelmesek mert ergonómiai teszteknek alávetve születtek, tartósak mert nagyobb súly esetén is hosszú távon használhatók klímázottak így télen és nyáron is a kellemes közérzetet szolgálják szivacs nélküliek így nem töltődnek elektrosztatikusan.
A sleep well bio kókuszmatracok csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek.
A kókusz a natúrlatex és a latex közismerten kiváló matrac összetevők.
A latex matrac és natúr matrac esetében mindig a kókusz adja a keménységet a latex pedig a puhaságot a kókuszmatrac keménységét ezek aránya határozza meg. A fekvőfelület mindig latex vagy natúrlatex, hogy megakadályozza az egészségkárosító nyomáspontok kialakulását.
A latex matracok és natúrmatracok pontrugalmas fekvőfelületének köszönhetően a gerincoszlop mindig vízszintes az éjszaka során így biztosítva a csigolyák ellazulását.
Hogyan vásároljunk SLEP WELL latex matracot és kókuszmatracot ?
Mit nevezünk latex és biomatracnak ? Ezt a meghatározást leggyakrabban olyan matracokra alkalmazzunk amelyek természetes alapanyagokból készültek pl: ( latex ), éppen ezért csökkentik az allergia kialakulásának kockázatát vagy a betegség megléte esetén enyhítik annak tüneteit. Másrészt egy jól kiválasztott kókuszmatraccal csökkenthetjük a gerincferdülés és végtagfájdalmak kialakulásának kockázatát. A kókuszmatracon kipihenten ébredhetünk minden életkorban és kis befektetéssel nagy nyugalmat szerezhetünk magunknak. Ha elhatároztuk, hogy régi ágybetétünket korszerű latex matracra,biomatracra vagy kókuszmatracra cseréljük, vegyünk figyelembe néhány szempontot a vásárlásnál! Az életkor nem csak azt befolyásolja, hogy mennyit alszunk hanem azt is, hogy milyen matracra van szükségünk. Természetesen a csecsemők és a 60 év fölöttiek igényei magától értetődően eltérnek, de gondoljunk arra, hogy egy kamasznak is másra lehet szüksége, mint egy felnőttnek. Vannak olyan kókuszmatracok amelyeknek változtatható az alvófelülete vannak amelybe beépítenek alátámasztást egyes testrészeink, így fejük vagy lábunk alátámasztására.
Más típusú biomatrac szükséges ha gerincproblémáink, alvászavarunk vagy éppen allergiánk megoldását várjuk a matractól. A praktikusságot se hagyjuk figyelmen kívül. Választhatunk mosható huzatot, vagy olyat amelyik vastagsága az évszakhoz illeszkedik. Vegyünk olyan kókuszmatracot amit könnyű lesz tisztán tartani és könnyen találunk hozzá való kiegészítőket, huzatokat, párnákat !

Mi az a latex matrac ?
  Ezt az elnevezését az alapanyagáról kapta.
A latex a kaucsukfa nedvéből a gumitejből állítják elő habosítással.
Mire ügyeljünk a latex matrac vagy biomatrac vásárlásakor ?
  Ha ebből az anyagból készült matracot veszünk, akkor mindig nézzük meg, hogy hány százalékos a kaucsuktartalma. Minél nagyobb ez a hányad, annál természetesebb az anyag, viszont annál magasabb az ára is. A kaucsuktartalom a legkiválóbb latex matracoknál a 98 százalékot is elérheti.

Hogyan működik a latex matrac ?
   Az anyag könnyűsége miatt légáteresztő matrac. Ez nagyon jó szellőzést biztosít, ami optimális körülményeket teremt. A latex anyaga természetes, baktériummentes, nem okoz allergiát.
Miért praktikus és hogyan hat az egészségre ?
   A kaucsuk szerkezete miatt az ágybetét vagy matrac csak azon a pontos süpped be, ahol nyomják.
Ez két okból praktikus: egyrészt felveszi a test vonalát, akárhogyan is mozog az alvó. Ez segít a gerinc formájának felvételében és annak alátámasztásában. Másrészt nem zavarjuk alvótársunkat a mocorgással és az ágyrugóval. Mivel pedig minden mozgást követ, a testrészeknek egészséges alátámasztást biztosít.
Mennyire kell kinyitnunk a pénztárcánkat?

  A latex matrac árában jelentős különbségek lehetnek. Ezt befolyásolhatja a már említett kaucsuktartalom, az ágybetét mérete, és súlyterhelhetősége, illetve az, hogy kizárólag kaucsukot, vagy más anyagot is használtak hozzá.
Egyszóval nem néhány napra szóló befektetés, éppen ezért alaposan nézzünk körül, mielőtt döntenénk,
és a hozzánk és igényeinkhez leginkább illő darabot válasszuk!

 Slep well biomatrac vagy kókuszmatrac:
  A bio matrac vagy kókuszmatrac alapanyaga a kókuszdió héja alatt található rostokból készül. A rostokat hosszas eljárás során kötélszerű anyaggá alakítják, ez szolgálhat a matracok alapanyagául is.

  Miért előnyös a kókusz alapanyag egészségünk szempontjából? Mivel a rostok a latexhez hasonlóan légáteresztőek, ezért nagyon jól szellőznek. Moly, atka és baktériumállók. Természetes alapanyagból készült, ezért használhatják allergiások és légúti megbetegedésekben szenvedők is.

  A kókuszmatrac többet nyújt, mint egy átlagos biomatrac mert alapanyagának, a kókuszfilcnek köszönhetően kiszűri a káros földsugárzást, ezt a hatását szakemberek is igazolják.
Ennek a tulajdonságának köszönhetően nyugodtabb alvást biztosít.

  A legtöbb esetben a kókuszfilcet nem önmagában használják fel matrac készítésére, hanem más anyagokkal kombinálják. A pamuttal kombinált kókusz azért jó, mert a rostanyagot körülvevő pamut vastagságával szabályozható az ágybetét keménysége vagy puhasága.

  Ugyanebből az okból kombinálják a kókuszt a kaucsukfából készült latexszel is.
A kókusz és latex alap a legelterjedtebb biomatrac anyag. Népszerűségét annak köszönheti, hogy az egyik stabilságát (kókusz), a másik (latex) könnyűségével kombinálva egyéni igényekhez igazodó kombinációit tudják előállítani az ágybetét típusoknak.

  Antiallergén hatása miatt a kisgyermekes szülők körében is közkedvelté vált.

A KÓKUSZMATRACOK :
A kókuszmatracok a klasszikus értékrendet képviselik. Természet közeli  harmóniát  visznek a hálószobába. A latex és a kókusz mint matracalapanyag számos előnyt kínál, rendkívül pontrugalmasak,  jól követik a fekvő test vonalát, tökéletesen átszellőznek, ezzel biztosítva a megfelelő alvásklímát, és dinamikus alátámasztást nyújtanak. Forrás: http://www.matracorszag.hu/index.php?oldal=webshop&kat_azon=90


DOXXON
A matrac az ágy egyik legfontosabb része. Szerkezete, összetétele, az alapanyagok fajtája szabják meg tulajdonságait. Leginkább a testünk komfortérzetéért és kényelméért felelős.
A matrac az alvó test alátámasztásának legjobb eszköze, de önállóan, egysoros farugós tartón, nem tud az ideális alvással szemben támasztott követelmények mindegyikének maradéktalanul megfelelni. (Tökéletes test és gerinc alátámasztás, optimális rugalmasság, mozgáslevezető dinamika, feszülési pontmentesség, komfortérzet, klímahatás stb.)
Ezért született meg a tökéletesség igényével, és vált Európa szerte méltán sikeressé, a 3 részes Biomatrac, ahol a speciális tartókeret és a hatásában egyedülálló duplasoros lécesbetét biztosítja, a személyre szabott biomatrac ágybetéttel együtt az ideális alvás összes feltételét.
Legtöbb ember használ valamilyen típusú matracot egysoros farugós tartókereten, vagy egyszerű tartón, de amikor kicseréli a Biomatrac Ágybetét Szisztémára, akkor érzi meg azt a többlettudást, amit a Szisztéma 3-as egysége nyújt, és amit mindenkinek ki kell próbálnia!
Változatos kínálatunkban a Bioszisztéma matrac fajták mellett megtalálhatók a jó minőségű különböző vastagságú önálló bio és egyéb matrac tipusok is, azok számára, akiknek ez a megoldás biztosítja elvárásaik kielégítését. Matracaink hosszú élettartamúak, alaktartók és érték arányosak.

Fontos! Az alváskultúra szakemberei egyértelműen a tömb, vagy tábla, illetve a rétegekből álló, természetes alapanyagú, vagy molekuláris szerkezetében hasonló összetételű matrac fajtákat tartják az ideális alvás eszközének. A rugós (bonel) matrac a mi alvásfilozófiánk alapján nem kap helyet a Bioprogramban. (Fémre, fém rácsra, rugóra, vízre nem tanácsos tartósan feküdni.) Forrás: http://doxxon.hu/index.php?&md=main&nd=47

MATRACPONTOK
Kókusz latex matracok. A biomatrac egyedi méretben is rendelhető. A felső latexréteg vastagságának megfelelő megválasztása esetén maximálisan jó komfortérzet idézhető elő. Forrás: http://www.matracpontok.hu/kokusz-latex-matrac

ALVÁSCENTRUM
A biomatracban található, formázott, klímacsatornás kókuszrétegnek köszönhetően a matrac rendkívül kényelmes. A kókusz rétegek számának, méretének növelésével szabályozható a keménysége. A kókusz természetes alapanyag, csakúgy mint a latex, amely a kaucsuk fa nedvéből származik. Míg a kókusz a matrac keménységét szabályozza, addig a latex különböző megmunkálásával akár 5-7 zónás matracot is elő lehet állítani, ami a komfortérzetet növeli. A biomatracokhoz ajánlott külső réteg lehet AloeVerával átitatott pamut huzat, ami szintén természetes alapanyag. Forrás: http://www.alvascentrum.com/?butor=Biomatrac
ROTTEX
Biomatracok összetételében ötvöződnek a természetes anyagok jó tulajdonságai: A kókusz, amely kiváló nedvesség és légáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik, szilárdságával a gerincoszlop optimális alátámasztását biztosítja.
Latex, speciális kialakítása révén jól szellőzik, antiallergén, higiénikus és baktériummentes. Pontelasztikus, ott és csak annyira süllyed le, ahol és amilyen mértékben teher nehezedik rá.
A belső összetevőkön kívül nagyon fontos a matrac szövete, amely antiallergén, levehető és Aloe Veraval kezelt, ugyanakkor regeneráló, fájdalomcsillapító és antibiotikus hatása van. Forrás: http://www.rottex.net/matrac/bio-matrac/

BIOALVÁS
A Gerincdoktor® legfontosabb eleme a lécesbetét. Azért a legfontosabb, mert speciális, duplasoros kialakításának következtében a felső lécsor rugalmasan követi a test vonalát, alátámasztja annak minden pontját, biztosítva ezzel a pihentető és regeneráló alvás legfontosabb feltételét, a tehermentesítést.

Ha testünk, s gerincünk a pihenés ideje alatt tehermentes, akkor az azt jelenti, hogy nincsenek feszülési pontok, nem zsibbad el a karom, vagy a vállam, nem "akadozik" a vérellátás, nem kényszerülök alvás közben többször fekvési pozíciót váltani, magyarán nem forgolódom, hanem nyugodtan, hosszan tudok mély álomban aludni.

Hogyan lehetséges ez? Mialatt a felső lécsor támaszt, addig az alsó lécsor, melynek lécei konzolosan túlnyúló tartóként fekszenek a tartókereten, továbbítják a terhelést a keretnek. Nagyon fontos, egyedülálló tulajdonsága a Gerincdoktor® lécesbetétjének - szemben más gyártók léceivel -, hogy az alsó és felső lécsor rugalmas testekkel  ún. latexcsíkokkal van összekapcsolva, azaz folyamatosan együtt tud dolgozni. Gyakorlatilag ennek következtében képes dinamikusan biztosítani a test alátámasztását, s az így kialakuló folyamatosan optimális testhelyzet védi a gerincet, és lehetővé teszi az ideális pihenést, alvást, regenerálódást.

Ez az utolsó mondat nagyon fontos, kérem olvassa is el még egyszer!

A lényeg tehát, hogy gerincét a Gerincdoktor® ágybetét folyamatosan tehermentesen, egyenesben tartja, így nem rögzülhet és válhat idülté a napközbeni rossz testtartásnak, kényelmetlen cipőnek, a kicsit több nasi miatti túlsúlynak - és még sorolhatnám minek - köszönhető gerincdeformitás.

Egy kis kitérő: épp a fentiek okán óvok mindenkit például a vízágytól. A vízágy, ha belefekszünk, testünk lenyomatát, akár egy gipszöntvény őrzi. Semmi esély arra, hogy az esetleg már kialakulóban lévő, - és ahogy a gyerekeink nőnek, hát, mi sem leszünk fiatalabbak, egyre inkább számíthatunk rá -, pici eltérések normál helyzetbe kerüljenek, megakadályozva a további probléma kialakulását. Sokszor hajlamosak vagyunk lebecsülni a gerinc fontosságát, pedig nem szabad, hiszen számos ideg, mirigy, szövet és szerv felett karmesterkedik, egészségünk egyik sarokköve - oda kell figyelnünk rá! Forrás: http://www.bioalvas.hu/



Minden egyes cikk kivétel nélkül ismer és nyilvános internetes oldalakon megjelenő írás másolata. A cikkek úgy keletkeztek, hogy a blog oldal blog címének beütése után (például: biomatrac) a Google organikus keresőjének találati listája alapján az első 200 találatból szemezgettünk. Minden a Matrac Morzsák blog oldalon megjelenő írás valamely tőlünk független internetes oldal szellemi terméke, így a Matrac Morzsák blog oldal minden esetben és minden cikk után megjelenteti az oldal forrását, amely a blog publikálásának napján érvényes, elérhető oldal volt. A Matrac Morzsák internetes blog oldal egyetlen közzétett írását, annak egyetlen részletét sem tekinti saját termékének vagy tulajdonának. A Matrac morzsák elismeri, hogy az összes közzétett tatalom más internetes oldalak szellemi terméke. A közölt cikkek változatlan formában kerülnek az oldalunkra, így a cikkek tartalmáért, azok valóságtartalmáért és az esetleges tévedésekért vagy félrevezetésekért a Matrac Morzsák blog oldal szerkesztője semmilyen felelősséget nem vállal. Tehát keresni egy helyen, matrac témában, témakörök szerint mától a Matrac morzsák oldalon lehet. Az idő pénz. Pénz meg a legkevesebb... Szerencsés olvasgatást kíván Önöknek: Pálinkás László

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése